Ο ΑΚΕΦΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Μια μέθοδος προσωπικής
αναζήτησης που δημιούργησε ο Douglas Harding
NoFacebook page on Facebook Facebook
Headless Way page on Facebook Facebook
Sign up for our Newsletter Newsletter
Sign up for our Online Course eCourse

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Σχολιασμός από τον Richard Lang

“Μα μπορώ να δω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη...”

Ο καθρέφτης σου δείχνει πώς φαίνεσαι – την εμφάνισή σου.

Το ποια από τις εμφανίσεις σου δείχνει εξαρτάται από το πού τοποθετείς τον καθρέφτη.

Τοποθετημένος όσο μακριά φτάνει το χέρι σου ο καθρέφτης περιέχει το πρόσωπό σου. Αυτό είναι πάνω κάτω αυτό που βλέπουν και οι άλλοι από σένα σε αυτή την απόσταση (για τους άλλους βέβαια τα χαρακτηριστικά σου είναι, όπως σε μια φωτογραφία, από τα αριστερά προς τα δεξιά συγκριτικά με αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη).


Φέρε τον καθρέφτη πιο κοντά και θα πάρεις μια διαφορετική εικόνα. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε κοντινότερη απόσταση.


Φέρε τον καθρέφτη όσο πιο κοντά μπορείς σε σένα και θα δεις μια θολούρα – αυτό είναι το όριο του καθρέφτη. Κάποιος που θα σε κοίταγε από τόσο κοντά θα έβλεπε επίσης μια θολή εικόνα.

Ο καθρέφτης είναι μια περίφημη συσκευή που σε βοηθάει να αντιληφθείς το πώς φαίνεσαι σε διάφορες αποστάσεις. Επιβεβαιώνει το ότι η εμφάνισή σου αλλάζει με την απόσταση.

Τοποθέτησε ένα μεγάλο καθρέφτη πιο μακρυά και θα δεις όλο σου το σώμα. Σε αυτή την απόσταση οι άλλοι θα σε βλέπανε από την κορυφή ως τα νύχια. Μόνο σε αυτή την απόσταση εμφανίζεται ολόκληρο το σώμα σου.


Παρατήρησε πώς το σώμα σου στον καθρέφτη εκεί πέρα έχει ένα κεφάλι και είναι με τον κλασικό τρόπο προς τα πάνω, αλλά το αληθινό σου σώμα – αυτό που βλέπεις καθώς κοιτάς κάτω – είναι ακέφαλο και στημένο ανάποδα (επίσης το αριστερά σου είναι το δεξιά του ειδώλου σου στον καθρέφτη...).


Αν φανταστείς έναν μεγάλο καθρέφτη να κινείται μακρυά από σένα στον ουρανό, θα έβλεπες την ανθρώπινη εμφάνισή σου να συρρικνώνεται σε μια τελεία και να αντικαθίσταται από το τοπικό περιβάλλον – σπίτια, δρόμους, λιβάδια... ακολουθούμενα από τη χώρα σου και την ήπειρο. Αυτό είναι λίγο πολύ το θέαμα που θα βλέπανε οι παρατηρητές που θα σε κοίταγαν από ένα αεροπλάνο ή πύραυλο. Σε κοντινή απόσταση βλέπεις το ατομικό σου πρόσωπο στον καθρέφτη, σε μεγαλύτερες αποστάσεις το αστικό και μετά το εθνικό σου πρόσωπο. Κάθε μια τους είναι μια έγκυρη εικόνα σου, ένα σημαντικό στρώμα της ταυτότητάς σου. Μερικές φορές ταυτιζόμαστε βαθιά με τη γειτονιά μας, την πόλη μας, τη χώρα...


Τώρα φαντάσου έναν καθρέφτη στο φεγγάρι: τι θα περιείχε; Την όμορφη Γη. Κράτα έναν καθρέφτη όσο μακρυά φτάνουν τα χέρια σου και θα δεις το ανθρώπινο πρόσωπό σου· φαντάσου έναν καθρέφτη στο φεγγάρι και θα έβλεπες το πλανητικό σου πρόσωπο. Χρειάζεσαι και τα δύο πρόσωπα, και τα δύο σώματα. Πώς θα μπορούσες να αναπνεύσεις χωρίς τους πνεύμονές σου ή την ατμόσφαιρά σου; Η ζωή σου εξαρτάται και από τα δύο στρώματα.


Σε μεγαλύτερες αποστάσεις τι θα φανέρωνε ο καθρέφτης; Το ηλιακό σου σώμα, το γαλαξιακό σου σώμα. Δε μπορείς να υπάρχεις χωρίς αυτά τα σώματα επίσης.


Αρχετυπικές εικόνες αυτών των στρωμάτων μερικές φορές αναδύονται στο συνειδητό μέσω των ονείρων μας. Κατά βάθος γνωρίζουμε ότι είμαστε κατά πολύ μεγαλύτεροι και βαθύτεροι από τον απλό ανθρώπινο εαυτό μας.

Έτσι λοιπόν, ο καθρέφτης επιβεβαιώνει αυτό που η επιστήμη αναφέρει – η ανθρώπινη ταυτότητά σου είναι μόνο το ένα στρώμα ενός συστήματος-κρεμμυδιού φτιαγμένο από διάφορα στρώματα.

Ποιος, λοιπόν, βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών των στρωμάτων; Τίνος είναι όλες αυτές οι εμφανίσεις;

Ο καθρέφτης δε μπορεί να σου το πει γιατί δε μπορείς λόγω φυσικών περιορισμών να τον φέρεις ακριβώς στο κέντρο σου. Το κοντινότερο σου είδωλο που μπορείς να δεις, με έναν καθρέφτη, είναι μια θολή εικόνα. Και αν και οι επιστήμονες μπορούν να έρθουν πιο κοντά, φανερώνοντας ότι η θολούρα αυτή είναι κύτταρα, μόρια, άτομα, σωματίδια... όσο κοντά και να πλησιάσουν πάντα θα είναι μακρύτερα από εσένα, έξω από εσένα.

Οι εμφανίσεις σου είναι ορατές στους άλλους και στον εαυτό σου στον καθρέφτη. Πώς μπορείς να αποκαλύψεις το τι είσαι στην καρδιά όλων των εμφανίσεων, σε μηδενική απόσταση;

Κοίτα μόνος σου. Είναι τόσο απλό.


Κοιτάζοντας Για Τον Εαυτό Σου

Όταν κοιτάς σε ένα καθρέφτη, βλέπεις το πρόσωπό σου εκεί.

Βλέπεις ένα δεύτερο πρόσωπο από τη δική σου μεριά του καθρέφτη ή βλέπεις χώρο;

Προσωπικά δε βρίσκω κάποιο πρόσωπο εδώ να αντιπαρατίθεται στο πρόσωπο του καθρέφτη. Είμαι χώρος εδώ για την εκεί εμφάνισή μου. Είμαι χωρητικότητα για το καθρεφτιζόμενό μου πρόσωπο.

Εκεί, πίσω από το γυαλί βρίσκεται η ανθρώπινή μου εμφάνιση· σε αυτή τη μεριά του γυαλιού, προς τα εδώ, βρίσκεται η ιερή μου πραγματικότητα. Είμαι και τα δυο. Έχω αυτό το πρόσωπο και είμαι επίσης αυτή η πραγματικότητα. Το εκεί πρόσωπο είναι μια εμφάνιση του Ενός που πραγματικά είμαι – εδώ. (Μια από τις πολλές εμφανίσεις.)

Είναι έτσι και για σένα; Πού είναι το πρόσωπό σου; Εδώ ή εκεί;


Δοκίμασε κάτι: δείξε πίσω προς τον εαυτό σου ενώ κοιτάς έναν καθρέφτη.

Το άτομο στον καθρέφτη δείχνει πίσω προς το πρόσωπό του.

Τι δείχνει το δάχτυλό του σε αυτή τη μεριά του καθρέφτη;

Κάποιο πρόσωπο ή σκέτο διάστημα/χώρο;


Τι Διαφορά Θα Έκανε Αυτό Στη Ζωή Σου;

Ανακούφιση

Όταν βλέπεις μέσα στην Πραγματική σου Φύση βλέπεις ότι η εμφάνισή σου ανήκει εκεί έξω στον καθρέφτη και στους άλλους. Παίρνεις σοβαρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο εδώ κέντρο. Η ανθρωπιά σου είναι περιφερειακή. Τι ανακούφιση! Δεν υπάρχει τίποτα για να διατηρήσεις στο κέντρο, τίποτα για να ανησυχείς, για να προσαρμόσεις, να αλλάξεις, να θεραπεύσεις, να ξεφορτωθείς, να μελαγχολήσεις, να κρίνεις, να περηφανευτείς... Μπορείς να χαλαρώσεις σε αυτό τον ελεύθερο και υγιή χώρο – αν το επιλέξεις. Εδώ στο κέντρο σου είσαι πραγματικά καλά – δεν ήσουν ποτέ καλύτερα!

Ο Ανθρώπινος Εαυτός Σου

Είσαι θεϊκός στο κέντρο και ανθρώπινος στην εμφάνιση – σε συγκεκριμένη απόσταση. Βλέποντας ποιος πραγματικά είσαι δε σημαίνει ότι δε θα γνωρίζεις πια την εμφάνισή σου, δε θα έχεις ατομική αντίληψη – αυτό είναι αδύνατο όσο και ανεπιθύμητο. Έτσι λοιπόν θα απαντάς και πάλι στο όνομά σου, θα αναγνωρίζεις ξανά τον εαυτό σου στον καθρέφτη, θα αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου φυσικά. Αλλά τώρα γνωρίζεις ότι η ανθρώπινη φύση σου είναι σα μια μεταμφίεση, μια μετενσάρκωση που έχεις δεχτεί για να είσαι εδώ σε αυτό τον κόσμο. Εσωτερικά είσαι ο Θεός, εξωτερικά είσαι απλά ένα πρόσωπο – ένα μοναδικό άτομο που συνεισφέρει μοναδικά. Αντί να σκέφτεσαι πως είσαι μόνο ένα πρόσωπο, μόνο αυτή η εμφάνιση, αντιλαμβάνεσαι τη Δύναμη πίσω σου, την Ασφάλεια μέσα σου, την Πηγή της έμπνευσης και της καθοδήγησης στην καρδιά της ανθρώπινης ζωής σου. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου ακόμα περισσότερο.

Άνευ Όρων Αγάπη

Η Δύναμη πίσω σου, αυτή η Ασφάλεια που κατοικεί στην καρδιά σου, είναι άνευ όρων αγάπη με την έννοια ότι αυτό το ακέφαλο διάστημα, μιας και δεν είναι πράγμα, δεν έχει τα μέσα για να απορρίψει οποιονδήποτε ή ο,τιδήποτε. Είσαι φτιαγμένος ορθάνοιχτος – για τη ζωή σου και για τις ζωές των άλλων.

Η ανακάλυψη του Ποιος πραγματικά είσαι είναι μια βαθιά πρόκληση στον τρόπο που κανονικά βλέπουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Καθώς συνεχίζουμε να ζούμε από την Αλήθεια, ο τρόπος που σχετιζόμαστε με μας και με τους άλλους αλλάζει σε βαθύ επίπεδο. Πρόσεξε την Αλήθεια και δες πώς η ανακάλυψη της απεριόριστης αγάπης σε επηρεάζει προσωπικά.

Ντάγκλας Χάρντινγκ:

Ένα από τα σημαντικότερα όργανα της αλήθειας του ότι ο Θεός είναι πιο κοντά μου από το Ντάγκλας είναι ο καθρέφτης, ο οποίος παίρνει την παρεμπόδιση του Ντάγκλας έξω από το δρόμο του Θεού. Ο καθρέφτης μου είναι θαυμάσιος, θαυμάσιος δάσκαλος, πιο πολύτιμος από όλες τις γραφές του κόσμου. Από το βιβλίο Face to No-Face, D. Harding

Ο καθρέφτης μου επιβεβαιώνει την ορθάνοιχτη φύση μου εδώ όπου βρίσκομαι. Το ίδιο το πράγμα το οποίο πολύ καιρό πριν τοποθέτησε ένα πρόσωπο πάνω μου τώρα με απελευθερώνει από αυτό. Τώρα κοιτώ στο γυαλί για να δω σαν τι δεν είμαι! D. Harding

Ολόκληρη η ζωή μου και αυτό που έχω να μοιραστώ με τους ανθρώπους είναι: Γύρνα πίσω, σταμάτα να ταυτίζεσαι με τον τύπο στον καθρέφτη, που είναι σημαντικός βέβαια αλλά είναι εκεί. Γύρνα πίσω ,από αυτόν εκεί, στο εδώ, στην Προέλευσή του, που βρίσκεται εκεί που εσύ βρίσκεσαι.

Βίντεο συνέντευξη με τον D. Harding

Αποφθέγματα

Η μορφή του πέθανε, έγινε καθρέφτης: τίποτα δεν είναι εκεί παρά η εικόνα του προσώπου κάποιου άλλου. Rumi

Αλλά όλοι μας, με ακάλυπτο το πρόσωπο, αντικατοπτρίζουμε σαν καθρέφτες τη δόξα του Κυρίου, μεταμορφωνόμαστε. Απ. Παύλος

Μόνος, χωρίς μορφή ή πρόσωπο,

Βάση ή στήριγμα, συνεχίζω

Να αγαπώ Αυτό, πέρα από όλα τα πλάσματα,

Το οποίο μπορεί να κερδηθεί από μια ευτυχή συγκυρία. Άγιος Ιωάννης του Σταυρού

Σαν ομορφιά δεν είμαι αστέρι -

Υπάρχουν άλλοι κατά πολύ ομορφότεροι -

Αλλά το πρόσωπό μου δε με πειράζει,

Γιατί είμαι πίσω του:

Είναι οι μπροστά του στους οποίους ανήκει. Αποδίδεται στον Woodrow Wilson

Μια γιαγιά με νυσταγμένα μάτια

Βρίσκει τον εαυτό της σε έναν παλιό καθρέφτη.

Ξεκάθαρα βλέπει ένα πρόσωπο,

Αλλά δεν της μοιάζει καθόλου. Tozan Ryokai

Σε όλους αρέσει ένας καθρέφτης, ενώ δεν ξέρουν την αληθινή φύση του προσώπου τους. Εξάλλου, πόσο μένει μια αντανάκλαση; Προπονήσου στο να ατενίζεις την προέλευση της αντανάκλασης... Αυτό το μάγουλο και η ελιά πάνε πίσω στην Πηγή. Rumi

Και εμείς, πάντα θεατές, παντού,

κοιτάζοντας, ποτέ από κάτι!...

Ποιος μας αναποδογύρισε έτσι; Rilke

Ψάχνω για το πρόσωπο που είχα

Πριν γίνει ο κόσμος. Yeats

Χάνοντας και πετώντας σώμα και νου, το Αρχικό Πρόσωπο είναι εμφανές μπροστά σου.

Zazen-gi

Ούτε ένα από τα 1700 κόαν του Ζεν δεν έχει άλλο σκοπό από το να μας κάνει να δούμε το Γνήσιό μας Πρόσωπο. Daito Kokushi

Όταν καταστέλλεται η σκέψη, το Αρχικό Πρόσωπο εμφανίζεται. Daito Kokushi

Αυτός που ατενίζει το δικό του Πρόσωπο – το φως του είναι μεγαλύτερο από το φως των πλασμάτων. Παρ' όλο που πεθαίνει, η όρασή του είναι παντοτινή, γιατί είναι η όραση του Δημιουργού. Rumi

Ένας Βραχμάνος πήγε για βοήθεια στο Βούδα, κουβαλώντας ένα δώρο από λουλούδια σε κάθε χέρι. “Άστο”, διέταξε ο Βούδας και ο Βραχμάνος έριξε τα λουλούδια από το δεξί του χέρι. “Άστο” είπε ξανά ο Βούδας και ο Βραχμάνος κοντοστάθηκε αμήχανος. “Άσε αυτό που δεν είναι στα χέρια αλλά στη μέση.” Και με αυτά τα λόγια ο Βραχμάνος έφυγε ικανοποιημένος.

Όταν βλέπεις στο δρόμο ένα κομμένο κεφάλι... από αυτό θα μάθεις το κρυμμένο μας μυστήριο. Rumi

Είμαι ελεύθερος από το κεφάλι μου. Rumi

Ποτέ δεν είδες το Ανθρώπινο κεφάλι: είσαι μια ουρά. Rumi

Αποκεφαλίσου! Rumi

Πρέπει να διαλέξεις μεταξύ δυο πραγμάτων – ή να αποκεφαλιστείς ή να πας εξορία... Αυτός που με αγαπά, αλλά αγαπά περισσότερο το κεφάλι του, δε με αγαπά πραγματικά. Attar

Έχασε το κεφάλι του γελώντας με αγαλλίαση. Rumi

Ένας μοναχός είπε ότι είχε το πολύτιμο ξίφος. Ο Τεν-Του τέντωσε το λαιμό του λέγοντας: “Λοιπόν, τότε κόψε μου το κεφάλι.” Ο μοναχός είπε: “Το κεφάλι σου είναι κομμένο!” στο οποίο ο Τεν-Του γέλασε δυνατά. Αλλά ο μοναχός δεν αντιλήφθηκε το νόημα του γέλιου. Blue Cliff Record

Το πολύτιμο ξίφος Vajra είναι ακριβώς εδώ και ο σκοπός του είναι να κόψει το κεφάλι. Tai-hui

Αν κοπεί ένα κεφάλι από το σώμα, αυτομάτως δημιουργύνται χιλιάδες κεφάλια για τον αποκεφαλισμένο. Rumi

Σχόλια

Ένας φίλος ζήτησε από την κόρη του, τεσσάρων χρονών, να πάει στο μπάνιο για να πλύνει το πρόσωπό της. Όταν ο φίλος μου κοίταξε στο μπάνιο, η μικρή του κόρη έπλενε το πρόσωπό της – το πρόσωπο στον καθρέφτη! Μια άλλη μέρα ο φίλος μου και η κόρη του κοίταζαν μια σχολική φωτογραφία. Η κόρη του μπορούσε να αναγνωρίσει κάθε πρόσωπο εκτός από ένα - “Δεν έχω ποτέ δει αυτό το μικρό κορίτσι στο σχολείο!” R.L. UK

Την τελευταία εβδομάδα με επισκέφτηκε ένας φίλος. Είχε κατάθλιψη και φοβόταν το μέλλον. Του έδωσα έναν καθρέφτη και του ζήτησα να κοιτάξει το πρόσωπο στον καθρέφτη αυτό. Ποιος είναι αυτός, τον ρώτησα. Είπε: “Είμαι εγώ, με ένα χλωμό λυπημένο πρόσωπο.” Τότε τον ρώτησα αν μπορούσε να συγκεντρωθεί στο βλέμμα με το οποίο παρατηρούσε το πρόσωπο. Του ζήτησα αν μπορούσε να ταυτιστεί με αυτό το βλέμμα, παρά με το πρόσωπο στον καθρέφτη. Προς έκπληξή μου είπε ναι. Μέχρι εκείνη τη μέρα απέρριπτε τα πάντα που είχα πει σχετικά με την ακέφαλη κατάσταση. Αυτό ήταν μάλλον κάτι πιο άμεσο. Αν αυτό το “βλέμμα” ήταν όντως αυτός, τον ρώτησα τι θα μπορούσε να πει για αυτό. Είπε ότι δεν είχε ποιότητες, χαρακτηριστικά, αλλά ήταν προφανώς ο “πυρήνας” του.

Αυτό το πρωί, ενώ θυμόμουν αυτό το γεγονός, μου ήρθε ένα νέο πείραμα. Νομίζω ότι θα μπορούσε να δείξει απλά την ακέφαλη κατάσταση κάποιου. Ορίστε:

Κοίτα το πρόσωπο στον καθρέφτη. Ας δούμε αν είσαι εσύ αυτό. Κοίτα κοντά, δες αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου εκεί. Είναι ένα γνωστό πρόσωπο. Είσαι πραγματικά εσύ; Τώρα κλείσε τα μάτια σου. Τι εξαφανίστηκε; Τι έμεινε; Ποιος αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι το πρόσωπο στον καθρέφτη εξαφανίστηκε; Με τι βλέπεις ότι το πρόσωπο εξαφανίστηκε; Η. Ολλανδία

Greek Headless on Youtube
Headless on Instagram

Click here for Headless Podcasts
Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate
NoFacebook page on Facebook Facebook
Headless Way page on Facebook Facebook
Sign up for our Newsletter Online Course
Sign up for our Online Course Newsletter
Find the Headless Way on Twitter
Click here for the Headless Way Greek video channel